Anemia
O discutie despre importanta alimentatiei ar putea incepe cu abordarea anemiei.
Anemia feripriva - este hipocroma si microcitara,aratand astfel unele anomalii ale fierului,hemului sau ale metabolismului globinei.Fierul exista in structura hemoglobinei,contribuind la sinteza ei.
Cele mai frecvente cauze ale anemiei feriprive sunt:sangerarile (gastrointestinale, ginecologice....), ingestia de aspirina sau antiinflamatorii nesteroidiene etc.
Sunt necesare investigatii suplimentare (inclusiv imagistice) pentru o diagnosticare cat mai corecta, in vederea aprecierii oportunitatii unei interventii chirurgicale sau medicale.Administrarea preparatelor cu fier (orala sau parentala[injectabil])se va face urmarind cresterea nivelului de hemoglobina,precum si masurand nivelul de feritina.
Exista alimente cu continut bogat de fier, dintre care putem aminti: viscere (ficat,rinichi),cacao, moluste, soia, mei, bureti galbeni, fasole alba,alune, seminte de floarea soarelui, urzici,spanac etc.Rata de absortie a fierului poate fi crescuta prin aport de citrice (lamai,portocale etc.)Insa mare atentie s-a constatat ca excesul de citrice reduce acidul folic in organism.
Anemia megaloblastica - este cauzata de numeroase defecte in sinteza ADN-ului,care genereaza anomalii la nivelul maduvei osoase si al sangelui periferic.
Recunoasterea anemiei este importanta,pentru ca pot fi tratate corect doua dintre cele mai frecvente cauze: deficienta de vitamina B12 si deficienta de folat.
Exista numeroase mecanisme etiologice:scaderea ingestiei prin dieta saraca in produse animale,regimul vegetarian strict;diminuarea absortiei la varstnic sau prin gastrectomie partiala,deficienta de factor intrisec (anemie pernicioasa,gastrectomie totala....);boli cronice pancreatice etc.
O discutie despre importanta alimentatiei ar putea incepe cu abordarea anemiei.
Anemia feripriva - este hipocroma si microcitara,aratand astfel unele anomalii ale fierului,hemului sau ale metabolismului globinei.Fierul exista in structura hemoglobinei,contribuind la sinteza ei.
Cele mai frecvente cauze ale anemiei feriprive sunt:sangerarile (gastrointestinale, ginecologice....), ingestia de aspirina sau antiinflamatorii nesteroidiene etc.
Sunt necesare investigatii suplimentare (inclusiv imagistice) pentru o diagnosticare cat mai corecta, in vederea aprecierii oportunitatii unei interventii chirurgicale sau medicale.Administrarea preparatelor cu fier (orala sau parentala[injectabil])se va face urmarind cresterea nivelului de hemoglobina,precum si masurand nivelul de feritina.
Exista alimente cu continut bogat de fier, dintre care putem aminti: viscere (ficat,rinichi),cacao, moluste, soia, mei, bureti galbeni, fasole alba,alune, seminte de floarea soarelui, urzici,spanac etc.Rata de absortie a fierului poate fi crescuta prin aport de citrice (lamai,portocale etc.)Insa mare atentie s-a constatat ca excesul de citrice reduce acidul folic in organism.
Anemia megaloblastica - este cauzata de numeroase defecte in sinteza ADN-ului,care genereaza anomalii la nivelul maduvei osoase si al sangelui periferic.
Recunoasterea anemiei este importanta,pentru ca pot fi tratate corect doua dintre cele mai frecvente cauze: deficienta de vitamina B12 si deficienta de folat.
Exista numeroase mecanisme etiologice:scaderea ingestiei prin dieta saraca in produse animale,regimul vegetarian strict;diminuarea absortiei la varstnic sau prin gastrectomie partiala,deficienta de factor intrisec (anemie pernicioasa,gastrectomie totala....);boli cronice pancreatice etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu